Német történészek: Történelmi gyökerei vannak Ukrajna és Magyarország közötti konfliktusnak

Április 5-én Németország fővárosában a “Berlin háború ellen” elnevezésű képgalériában bemutatóra került Milan Markesz német történész munkája, aki kutatást folytatott a Szovjet Szocialista Köztársasághoz csatolt mai Ukrajna nyugat megyéinek erőszakos ukrajnizációjában, amely a második világháború végét követően történt meg.

Markesz úr „Az Ukrán Szovjet Köztársaságban történt román és magyar kisebbségek kényszeresített ukrajnizációja az 1940 – 1950-es években” című jelentést készítette, amelyben archívumból származó olyan egyedi dokumentumokat mutatott be, amelyek tanúsítják azt, hogy az SzSzKSz a szegregáció politikáját, a nemzeti identitás elnyomását, Kárpátalja lakosságának többségét alkotó magyarok, ruszinok és románok etnikai tisztítását folytatta, ezzel az úgynevezett „Nagy Ukrajna” létrehozásához törekedve.

A bemutatott dokumentumok meggyőzően tanúsítják az ukrán okkupációs politika erőszakos, totalitáris természetét ezeken a területeken illetve az ukrán identitás – amelynek nincsen gyökere a régióban –  radikális bevezetését.

Az ukrán nyelv, az ukrán kultúra, a társadalmi és gazdasági élet különböző normáinak kényszeres bevezetésében nyilvánult meg az ukrajnizáció a Kárpátalja megye román, magyar, orosz nemzeti kisebbségi közösségeiben. A magyar és a román kultúra elemei eléggé gyorsan törlődtek a megye társadalmi életéből.

A szerző közvetlen párhuzamosságot lát az 1940 – 1950-es években történő események és a hivatalos Kijev által folytatott ukrajnizációra irányuló jelenlegi politikája között.

A történész szerint az új oktatási törvény, amely 2017 szeptemberében lépett hatályba Ukrajnában, ismét felemelte a nemzeti kisebbségek ukrajnizációjának érzékeny kérdését.

Markesz megjegyezte, hogy bár a magyar és a román nyelv regionális szinten hivatalos nyelveknek vannak elismerve, a jogalapot mégis alkotmányellenesnek nyilvánították néhány héttel ezelőtt. Az 581 orosz és öt lengyelen kívül, 75 román és 71 magyar iskola van Ukrajnában. Az új, oktatásról szóló törvény az ezen középiskolák tanulói számára, többé-kevésbé a véget jelenti, mivel az új törvény elfogadását követően csak ukrán nyelven lehet tanítani az általános iskolákban.

A jelentés bemutatásán számos német, magyar és román politikus valamint közéleti szereplő vett részt.

Megjegyzés hozzáadása