Emlékeztessenek a mécsesek

– Azt szeretném, szeretnénk, hogy Vásárhelyen és környékén, majd a megyében és országszerte egész évben égjenek és emlékeztessenek a mécsesek – mondta korábbi beszélgetésünkben a vásárhelyi Détár Zoltán, a Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozatának tagja.

Ez a rend a Horthy Miklós kormányzó által alapított jogutódja, vagyis az eredeti, amely a rendszerváltásig külföldön működött, nem térhetett haza. Ezt első kapitánya, Horthy tiltotta meg. Détár Zoltán egyeztetve a vásárhelyi önkormányzattal, ötletét a Szent István téri Országzászlónál és a Kossuth téri első világháborús emlékműnél valósította meg először.

A május végi hősök napjához kapcsolódva Héjjahalmon, Mátyáshalmon és a kardoskúti emlékhelyekre terjesztette ki. Szombaton mindhárom helyen jártunk és bensőséges hangulatban, nagyobb ceremónia nélkül mécsest gyújtottunk az első világháborús (1914–18) hősi emlékműveknél.

Először az egykor Vásárhelyhez tartozó, és a közelmúltban az önkormányzat által felújított, Kardoskút központjában, a temetőnél lévő emlékműnél lobbant fel a láng, majd a fiatal polgármester, Lengyel György átvette a majdan meggyújtandó mécseseket Détártól.

Mindegyik emlékmű annak idején közösségi összefogásból, a helyiek adományaiból valósult meg, és rögzíti, kik estek el a szerb, az orosz, az olasz és a román harctereken, kik hunytak el a háborúban szerzett betegségekben. A mécseseken az áll: Tisztelet a hősöknek.

– Őseink emléke előtt a jelen miatt tisztelegni kell, és a jövőnk azon múlik, miként adjuk át ezt az örökséget gyermekeinknek – mondta Varga Sándor Tivadar (alias Soma), akinek két hozzátartozója szerepel az első világháborús hősi emlékművön Mátyáshalomnál.

Megjegyzés hozzáadása