Ön látta a medvét? Pest megyétől Csongrád megyéig szaladt: mégsem kapták el, a hajsza folytatódik – fotók

A területileg illetékes természetvédelmi hatóság emberei, a budapesti állatkert és a szegedi vadaspark munkatársai együtt követték a medve nyomát.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója részt vesz a medve befogásában. Kérdésünkre elmondta: álhír volt, hogy elkapták a medvét. Az állatot már szemmel tartják, Csongrád megye közelében tartózkodik, de nem jött át a megyébe, a helyet biztonsági okokból nem árulják el.
Egy friss, mai medvenyom. Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Befogásában a rendőrség is közreműködik. A medve nem támadott meg senkit, a lakosságot kérik: ha valaki látja, ne közelítse meg, jelezze a rendőrségnek vagy a nemzeti park munkatársainak!

Ma reggel Tiszaalpáron több szemtanú is látta a kóborló medvét. Egy hajnali órában munkába induló tanyasi férfi igencsak meglepődött, amikor tőle 2 méterre látta meg a habzó szájú medvét elvágtázni, amely Csongrád-Bokros irányába tartott.

A tanyai férfi hajnalban indult dolgozni. Akkor még nem sejtette, hogy medvével fog találkozni. Fotó: Donka Ferenc

A férfinek földbe gyökerezett a lába, nem is mert arra gondolni, mi lenne ha szembe fordulna vele az állat. A tanyatulajdonos kutyája is csak dermedten, hang nélkül nézte végig az eseményeket. A férfi azonnal értesítette a vadászokat, akik több mint 20 fővel kezdtékspan> keresni az elkóborolt fiatal medvét, amelyet délután 3 óra körül még nem találtak meg – a Szegedi Vadaspark igazgatója fentebbi nyilatkozata alapján azonban a megyébe nem jutott át.

Korábban írtuk: 
Egyelőre nem árulja el a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatósága, hol kapták el a medvét, amelyet hajnalban akartak elaltani Kocsér közelében – írja a hvg.hu. Annyit mondtak a portálnak, hogy az állatot elaltatták, nagyon sok szakember van a helyszínen, a részletekről közleményben számolnak majd be – írtuk nem sokkal korábban. Az MTI azonban 15 órakor közleményt adott ki, amelyben az áll: a medvét nem kapták el, változatlanul keresik.

Még keresik az elkóborolt medvét – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szerdán az MTI-vel. Felidézték: hétfőn Abony térségében figyeltek meg egy medvét, amelyet kedden Kocsér, szerda reggel pedig már Tiszaalpár környékén láttak.

Az eddigi megfigyelések szerint a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére “semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni”

– emelték ki.

A Duna-Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával folyamatosan nyomon követik a medvét. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hatályos jogszabályaink szerint fokozottan védett állatot.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei rendőrök váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve védelmében – írták.

A munkában részt vesz Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, nekik hatósági engedélyük van altatólövedék használatára. Ha elfogják a medvét, akkor jeladóval látják majd el a Bükki Nemzeti Park munkatársai, majd egy számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni – olvasható a közleményben.

Megjegyzés hozzáadása