Friss hír Vackorról, a medvéről: Ezért futhatott Csongrád megyéig a maci

A Kiskunsági Nemzeti Park a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek és a helyi vadásztársaságok keresik a medvét. Egy friss reggeli nyom alapján már Dócnál jár.

Vackor, a madve

Lassan egy hete vándorol Vackor, a hím medve az országban. Egy napja a Csongrád megyei Tömörkényben keresett magának táplálékot. Hajnalban egy tanyára tévedt, de ott emberére akadt.

– Hajnal 5-kor a kutyák csaholására ébredtem. Kiszaladtam, és láttam, hogy Pusztaszer irányába kezdték űzni a medvét. Megvédték a tanyát és a teheneket, de annyira felpörögtek, hogy még a kiérkező rendőröket is megkergették – mondta a Borsnak Buzogány Ágnes, akinek tenyészkutyái között vannak közép-ázsiai juhászok is. Péntekem Vackor továbbállt, újból leküzdött 30 kilométert, Dóc település közelében jár.

– A természetes ártér rendkívül sűrű, erdős rész, tele láppal, nádassal. A medve könnyen közlekedik, nekünk viszont nehéz dolgunk van, drónokkal például nem tudjuk követni – mondta a Borsnak a Kiskunsági Nemzeti Park szóvivője, Kis Mónika.

Korábban:

Már Dócnál jár a medve – tudtuk meg Kiss Mónikától, a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs munkatársától. Friss reggeli nyom alapján keresik a macit, amely bevette magát a sűrű erdőbe: a Dóctól délre eső erdős területet kezdik átfésülni a szakemberek. A sűrűben bárhol elbújhat, emelte ki a KNP munkatársa: az eddigi mozgása alapján takarásban fog maradni, a nyomot is az erdő szélén találták.

Azt szeretnék elérni, hogy a medve békésen elvonuljon neki megfelelő medvés élőhelyek felé, ezért az állatot nem befogni próbálják, hanem “csak” figyelemmel kísérik. Az elsődleges cél az állatvédelem és a lakosság védelme: csak akkor avatkoznak be, ha a kóborló medve emberi életeket veszélyeztet – vagy saját magát, például autópályára téved, de veszélyt jelenthet számára Szeged közelsége is. Emiatt is fontos, hogy tudják követni a nyomát, ha altatólövedékkel kell kilőni, muszáj lesz megközelíteni, mert az altatópuska hatótávolsága 40 méter. Ez nem lesz könnyű, mert a medvének nagyon jó a szaglása, és fél az embertől, elkerüli.

Ettől függetlenül természetesen ne közelítsék meg, ha véletlenül megpillantják: jelezzék a rendőrségnek, a Szegedi Vadaspark vagy a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak!

A Blikk megszólaltatott tömörkényieket, és egy helyi asszony azt nyilatkozta: a medve a közeli szeméttelepen és egy helyi ember kertjében is portyázott, ezért azonnal szólt a szomszédainak, hogy ne engedjék ki a gyerekeket játszani, bármikor jöhet a medve. Most már nem kell félnie.

Kedves medve, nem kellett volna annyit inni!
Beindult a mémgyár a vándormedve kapcsán: több alkotást is találtunk az interneten. Előre is elnézést kérünk a trágár kifejezésekért. További mémeket találnak ebben a cikkben – itt még a hevesi látogatást örökítette meg az alkotó, a medve mindenütt felbukkan jeligére.

Fottás: Viharsarki Kattintós

Megjegyzés hozzáadása