Elárasztották a megyét a levéltetvek és muslincák – A trópusi nyárelő kedvezett a növénykárosító rovaroknak

Csongrád megye – A meleg, párás idő idén nagyon kedvezett a levéltetvek szaporodásának, mivel azonban nagy kárt nem okoznak, a globális védekezésnek nincs értelme. Saját kiskertünket viszont megóvhatjuk: ma már jó minőségű szereket lehet kapni ellenük. Nemcsak a levéltetvek, de az ártalmatlan, ámde rendkívül idegesítő muslicák is élvezik a párás meleg időt.

– Egy hete vettük észre, hogy itt bizony nagy baj van – mesélte Bálint Károlyné. A szegedi asszony először csak a kiskertjében látta a levéltetveket, amelyek a rózsáit és az orgonáit támadták meg. – A férjem lepermetezte, de néhány nap múlva újra megjelentek. Végül a fiam szólt, hogy teljesen felesleges küzdeni, mert a ház előtt álló diófa csupa tetű. Onnan hordjuk be magunkkal a kertbe. Azt viszont a mi kis
kézi permetezőnkkel nem tudjuk kezelni.

Az asszony elmondta, mostanra annyira elszaporodtak ezek a rovarok, hogy a kerítés is csupa ragacs az általuk termelt mézharmat miatt. – Ráadásul potyognak ránk, amikor elmegyünk a fa alatt. Nagyon kellemetlen – panaszkodott Bálint Károlyné, aki szerint valamit ki kellene találni, mert már az egész utcában tetvesek a fák.
A jelenség nem egyedi: a megye több településéről, többek között Algyőről és Mórahalomról is jeleztek olvasóink hasonló problémát.

– Valóban nagyon elszaporodtak a levéltetvek. Ez a párás, meleg időnek köszönhető – mondta el lapunknak Kiss Ernő, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke.

Sándorfalván, a Brassói utcában láttuk, nagyban megy a védekezés. Fotó: Karnok Csaba

– A melegedés az utóbbi néhány hetes időszakban sűrű esőzésekkel, ebből következően pedig magas páratartalommal párosult. Ezt a klímát nagyon kedvelik ezek a rovarok, és úgynevezett gradáció, vagyis tömegrajzás következett be: többször tudtak szaporodni.

A szakember elmondta, a levéltetvek lokálisan jelennek meg: van olyan utca, amelyet ellepnek, máshol nem bukkannak fel. Mivel pedig nem repülnek egyik helyről a másikra, csak a szél tudja áthordani őket más növényre.

– Ma már jó minőségű szerek vannak a levéltetvek ellen: egy részük úgynevezett kontakt készítmény, amit a rovarra kell fújni, illetve létezik olyan is, amellyel a növényt kell megpermetezni, és abból szívja magába a mérget. Ezekkel lehet az éppen érő gyümölcsöst is kezelni, ez esetben azonban figyelembe kell venni, hogy a permetezés után hány napot kell várni a szedéssel.

Érdemes tehát mindenkinek magának gondoskodnia környezete tetűmentesítéséről, központilag ugyanis ilyen permetezés fák esetében nincs.

– A városi többkörös szúnyogirtásra használt vegyszer alkalmas volt a rajzó levéltetű ellen is, és minden alkalom után két hétre megszűnt a rajzás, de a következő generáció ugyanúgy kifejlődik és rajzik, míg össze nem omlik a populáció vírus, baktérium vagy éghajlati okok miatt – mondta el Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A cégvezető hozzátette: a rózsákat megelőzés céljából már másfél hónapja, illetve az első tünetek megjelenésétől, az egyéb, levéltetű-fertőzésre hajlamos cserjéket a rovarok megjelenésétől kezdve permetezik le. – A közterületi fák esetében leggyakrabban a hársakon, akácon, juharon, lakók által ültetett gyümölcsfákon találkozhatunk velük, de mivel a károkozás nem jelentős, a globális permetezés értelmetlen lenne.

Megjegyzés hozzáadása