– A dalszövegfordítás egy nagyon kreatív és egyben nehéz feladat – fogalmazott Szűcs Balázs műfordító. – Bizonyos szempontból nehezebb, mint az összes többi fordítás. Egy szerződésnél csak tudni kell a megfelelő szakkifejezéseket, és ennyi. A dalszövegeknél viszont kiütköznek a két nyelv közötti különbségek. Volt szöveg, amivel nagyon megszenvedtem, de végül elkészült az összes. Ezek után nagy élmény a próbákon énekelve is hallani őket. És május 17-étől már lemezen is hallható – magyarázta Szűcs Balázs. – Az élet valahogy mindig a művészetek felé terelgetett. Óvodáskoromban rengeteget rajzoltam, és az éneklés már akkor is megjelent az életemben, de ezeken kívül minden érdekelt, ami kreatív tevékenység – mesélte Erdei Enikő, a zenekar énekese. – 14 éves koromban kezdtem el írni, amit azóta is nagy átéléssel gyakorlok, az énekléssel együtt. Én legfőképpen dalszövegíróként tartom magam számon a csapatban, az éneklés számomra egy eszköz, amivel közvetítek. Számomra a legvonzóbb a színpadi létben nem csupán a taps, hanem az is, amikor az emberek szemében láthatom a csillogást, miközben nekik éneklek, és értük zenélünk – fogalmazott a Future Rhapsody énekese.

Magyarosuchus fitosi – így nevezték el a hazánk területén lévő Gerecse hegységben egykor élt ötméteres őskrokodilt. A furcsának tűnő név latinul van, első része, a Magyarosuchus annyit jelent, magyar krokodil, második tagja, a fitosi a lelet megtalálójára, Fitos Attilára utal.

A történelmi jelentőségű lelet első darabjaira, csontokra és fogakra 22 éve bukkantak a Gerecsében, a Pisznice-hegy oldalában húzódó egyik kőfejtő 180 millió éves, vörös gumós mészkőrétegeiben. Ahogy haladtak a feltárással, kiderült, ennél jóval több részlet tárható fel.

Hamarosan kirajzolódott egy őshüllő 30-40 százalékban megőrződött csontváza. Tavaly már az is biztos volt, hogy egy mindaddig ismeretlen fajt találtak a magyar kutatók. Egy ragadozót, amely élete nagy részét a nyílt vízen töltötte, ám a szárazföldön is biztonsággal mozgott.
Őslénykutatók szerint egyébként krokodilhoz hasonlók lehettek a dinoszauruszok legkorábbi rokonai is. Róluk rendkívül sok „emlék” áll rendelkezésünkre fosszília, azaz ősmaradvány formájában. Azt azonban gyakran tévesen hisszük, hogy a mai krokodilok a dinoszauruszok leszármazottai.

Megjegyzés hozzáadása