Szivattyúztak, kidőlt fákat daraboltak a Csongrád megyei tűzoltók, mára is figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt

Összefoglaló a viharkárokról – az időjárás még mára is tartogat meglepetéseket, riasztást adtak ki Csongrád megyére felhőszakadás miatt.

A Generali Biztosító sajtóközleményben tájékoztatta a médiát: a biztosítóhoz ebben az időszakban közel 6000 esetről érkezett bejelentés, megközelítőleg 1 milliárd forint értékben. A leginkább érintett település Pécs, ahonnan közel 200 alkalommal jelentettek kárt. De Makót és Szegedet is sújtotta a vihar, hasonló mennyiségű kárbejelentéssel. A leginkább érintett megyék: Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye.

Korábban írtuk:
Három helyen is a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát Csongrád megyében – tájékoztatta portálunkat Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. Csütörtökön Csongrádról és Szegedről érkezett lakossági bejelentés. Szegeden két garázsban az ott tárolt berendezéseket veszélyeztette a felgyülemlett esővíz, Csongrádon pedig az egyik iskola előtt gyűlt össze nagy mennyiségű csapadék. Mindkét településen a város hivatásos egységei érkeztek a helyszínre, szivattyú segítségével távolították el az esővizet.

Megdőlt egy nagy méretű fenyőfa Makón, az Iskola utcában csütörtökön délután. A fa a közeli lakóházat is veszélyeztette, ezért a lakók a tűzoltók segítségét kérték. Pár perccel később Szegeden is az Iskola utcába riasztották az egységeket, itt a járműforgalmat veszélyeztette egy kidőlt fa. A makói és a szegedi egység motoros láncfűrész és mentőkötél segítségével végezte el a beavatkozásokat, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Szupercella Szegednél. Fotók: olvasó-tudósító/tbrigii

Várhatóan ma sem fog unatkozni a katasztrófavédelem: bár azt írja a met.hu, országosan csökken a zivatarhajlam, ez alól az Alföld kivétel. Ma az esti órákig a délkeleti, keleti országrészben elszórtan előfordulhat zivatar, amit a felhőszakadás (esetleg >25-30 mm) mellett néhol jégeső (többnyire <1-2 cm), valamint szélerősödés (40-65 km/h) kísérhet. Éjszaka az Alföldön kis eséllyel kialakulhat zivatar.  Figyelmeztetést adtak ki Csongrád megyére is felhőszakadás miatt: ez azt jelenti, hogy intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Szombatra  a déli és keleti országrészben szórványosan valószínű zivatarok kialakulása, amelyeket helyenként felhőszakadás ( >20-30 mm), viharos széllökés (~60-70 km/h) és jégeső (1-2 cm körüli) kísérhet. A Dél-Alföldön egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhat, amelyet 2 cm-nél nagyobb jég, illetve 80 km/h-nál erősebb széllökés is kísérhet.

Tegnap Szegváron és Szentesen tubát fotóztak olvasóink, szerencsére nem lett belőle tornádó: a képeket itt megnézhetik.

Hogyan előzhetjük meg a károkat?

A legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról: a hagyományos időjárás-előrejelzés mellett ma már személyre szabott eszközöket, applikációkat is segítségül hívhatunk.

Ha nagy mennyiségű csapadék várható erős széllel, az első dolgunk az legyen, hogy bezárjuk az ablakokat, és védett helyre visszük a szabadban lévő vagyontárgyainkat, autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá. Emellett érdemes áramtalanítanunk elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de tartsuk szem előtt, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. A közvetlenül a házba csapó villám ellen csak a villámhárító nyújthat védelmet. Az utóbbi állapotának ellenőrzése is fontos, hiszen ha nincs megfelelően földelve, már nem nyújt kielégítő védelmet. Ha mégis becsapna a villám, a ház teljes elektromos hálózatát érdemes átnézetni.

Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni. Nem árt a tető folyamatos karbantartása sem, mivel a beázás is ott van a leggyakoribb káresetek között. A kertben lévő fákat is rendszeresen ellenőrizzük, és vágjuk le az elhalt ágakat, amelyek vihar esetén akár kárt is tehetnek az épületben, illetve az ott parkoló autókban.

Gyakran előfordul, hogy a elővigyázatosság ellenére is bekövetkezik, amitől tartottunk: ebben az esetben az észlelést követő 2 napon belül jelentsük be a biztosítónál a károkat.

Megjegyzés hozzáadása