Küzdenek a gazzal a zsinagóga biblikus kertjében

Szeged – Géppel sajnos nem gyomlálható a teljes terület, és az öntözőrendszer sem terjed ki a kert egészére, így a gyomlálást és az öntözést is részben kézzel kell megoldani.

– Folyamatosan dolgozik a növények gondozásán egy főállású kertész, akit alapítványunk vett fel, de nagyon sok munka van a kerttel – mondta el érdeklődésünkre Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, akit azért kerestünk, mert olvasóink jelezték, hogy elég gazos a felújított zsinagógában kialakított biblikus kert. Géppel sajnos nem gyomlálható a teljes terület, és az öntözőrendszer sem terjed ki a kert egészére, így a gyomlálást és az öntözést is részben kézzel kell megoldani – magyarázta Lednitzky.

Hozzátette, a zsinagóga Jósika és Gutenberg utcai oldalán már elvégezték a gyomlálást, jelenleg a Hajnóczy utcai oldalon dolgoznak, és a Bolyai utcai szakasz van még hátra. Az elnök megjegyezte, a kert fenntartására nem kaptak pénzt – azt az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért igyekszik kigazdálkodni. Bár a biblikus kertbe tavaly telepített növényeket télíesítették, egy részük sajnos kifagyott, ezek pótlásáról a kivitelező garanciában gondoskodik, a felújítási garancia ugyanis szeptember elejéig tart.

Mint korábban megírtuk, a szegedi zsinagóga felújításához kapcsolódva tavaly ősszel újra kialakították az úgynevezett biblikus kertet az épület körüli parkban. Ennek eredetije még Lőw Immánuel egykori botanikus főrabbi kezdeményezésére készült, a Szentföldet idéző növényfajokkal, amelyek 1903-tól a második világháborús pusztításig a zsinagóga kertjében álltak. Tavaly 35 fajt telepítettek vissza, köztük cédrust, borostyánt, gránátalmát, fügét, tiszafát és mirtuszt.

 

Megjegyzés hozzáadása